Sve što morate znati o ruskoj elektroničkoj vizi

Getty Images
Ako želite minimalne troškove i minimalnu papirologiju, ovo je opcija za vas.

Što je točno ruska e-viza?

E-viza je nova vrsta vize za putovanja u Rusiju, koja se u nekim slučajevima može koristiti umjesto uobičajene papirnate vize. Ove su se vize prvi put pojavile u kolovozu 2017. za putnike u Vladivostok. E-vize mogu biti poslovne, turističke ili humanitarne (ako je svrha "uspostavljanje sportskih, kulturnih ili znanstvenih/tehničkih veza", kako se navodi u službenom priopćenju). U svim ostalim slučajevima morat ćete podnijeti zahtjev za redovnu vizu.

Koliko košta?

Za razliku od standardne turističke vize, koja košta oko 65 dolara, e-viza je besplatna. Nema konzularnih pristojbi.

Koje gradove mogu posjetiti?

Građani 53 zemlje (ovdje pogledajte popis) e-vizu mogu koristiti za posjet Kalinjingradu i Kalinjingradskoj oblasti. Dolazak se može izvršiti zrakom, kopnom ili morem. Građani 18 zemalja imaju pravo i na putovanje u Dalekoistočni savezni okrug, a to uključuje, primjerice, Petropavlovsk-Kamčatski, Vladivostok, Sahalin i Jakutsk.

Režim e-viza će od 1. listopada 2019. pokrivati Sankt-Peterburg, kulturnu prijestolnicu Rusije - popis pokrivenih zemalja bit će objavljen kasnije.

Neće biti moguće iz Sankt-Peterburga odletjeti u Moskvu i zaputiti se ravno na Crveni trg - e-viza ne vrijedi za putovanja izvan gore spomenutih regija. Srećom, popis teritorija se postupno proširuje, pa će Moskva jednog dana možda otvoriti svoja vrata nositeljima e-viza.

Kako je mogu dobiti?

Prvo morate ispuniti obrazac na stranici Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije. Od vas će se tražiti da navedete svoje ime i prezime, svrhu posjeta zemlji (turističku, poslovnu, humanitarnu), podatke o mjestu rada i/ili studija, kao i kontaktne podatke rodbine.

Obrascu mora biti priložena i digitalna fotografija u JPEG formatu - snimljena najkasnije šest mjeseci prije putovanja na bijeloj pozadini bez drugih predmeta. Fotografija mora biti standardne veličine za putovnicu - 3,5x4,5.

Nakon što ispunite obrazac, kliknite gumb "Pošalji" i pričekajte potvrdu da je obrazac prihvaćen za obradu.

Ako u Rusiju planirate ući s djetetom, za njega ili nju morate podnijeti zasebnu prijavu.

Koliko se dana prije putovanja mogu prijaviti?

Obrazac treba poslati najranije 20 i najkasnije četiri dana prije početka putovanja. Uz to, vaša putovnica treba vrijediti najmanje šest mjeseci od datuma prijave. U njoj također mora biti prostora za pečate za ulazak i izlazak - barem jedna prazna stranica.

Koliko vremena je potrebno da je dobijem?

E-viza se ne izdaje odmah. Za obradu prijave su potrebna četiri dana, bez obzira na praznike ili vikende. U tom će vam roku putem e-pošte stići odluka o tome je li vaš zahtjev prihvaćen. Potvrdu trebate ispisati ili spremiti na svoj pametni telefon. Baš kao i običnu vizu, aviokompanije će tražiti da je vide prilikom prijave na let, baš kao i granična straža na drugom kraju vašeg putovanja.

Ako ne primite obavijest u roku od četiri dana ili ako je vaša prijava odbijena, možete se obratiti vašem lokalnom ruskom konzulatu i ponovo je podnijeti. Koliko je prijava dopušteno nije navedeno.

Koji su još dokumenti potrebni?

Svi strani državljani koji u Rusiju dolaze putem e-viza moraju imati policu zdravstvenog osiguranja koja vrijedi u Rusiji i pokriva najmanje 30 000 eura. Ovaj se dokument može zatražiti na graničnom prijelazu.

Na koliko dugo se izdaje?

Ruske e-vize su jednokratne i izdaju se na rok od 30 kalendarskih dana, no u zemlji ne možete provesti više od osam dana. Tu se stvari znaju zakomplicirati.

Odbrojavanje započinje u ponoć na dan kad stignete. Na primjer, ako prođete kontrolu putovnica 5. kolovoza u 21:00, odbrojavanje će početi 5. kolovoza u 00:00 (tj. 21 sat ranije). Stoga je bolje letjeti u Rusiju netom iza ponoći - tako ćete dobiti jedan dodatni dan.

Još više zanimljivih priča i videa na Facebook stranici Russia Beyond:
Više

Ova stranica koristi kolačići. Ovdje za više informacija

Prihvatite kolačiće