Osam divljih mačaka Rusije: Brze, lijepe i opasne

Legion Media
Ako u divljini naiđete na neku od ovih rijetkih divljih mačaka, taj susret sigurno nećete zaboraviti! Recimo, ako ste slučajno sreli amurskog tigra koji je gladan ili upoznali palasovu mačku, pravu zvijezdu ruskog interneta...

Prema rezultatima istraživanja tvrtkee "Dalija" iz 2017. godine, Rusija ima najveći postotak vlasnika mačaka na svijetu. 59% građana Rusije može se pohvaliti da ima bar jednu. Ruske mačke čuvaju muzej "Ermitaž", predviđaju rezultate nogometnih utakmica, prate rusku mornaricu na njenim misijama i čak provjeravaju konstrukcije brodova. Međutim, nisu sve ruske mačke prijateljski raspoložene. Upoznajte osam vrsta divljih mačaka koje nastanjuju Rusiju.

Amurski tigar

Amurski tigar, također poznat kao sibirski tigar, najsjevernija je podvrsta ove velike vrste mačaka. Radi se o jednoj od najvećih i najrijeđih mačaka na svijetu. Amurski tigar se nalazi na međunarodnoj listi ugroženih životinjskih vrsta. Na Dalekom istoku Rusije populacija amurskih tigrova broji oko 500 jedinki.

Većinom tigrovi žive usamljeničkim životom, ali događa se i da formiraju zajednice. Tigrovi Boris i Svjetlana 2013. godine su izgubili roditelje, ali ih je spasilo osoblje rehabilitacijskog centra za tigrove u Primorskom kraju. 2014. godine pušteni su na slobodu u različitim rajonima njihovog staništa, ali za sljedećih šest mjeseci Boris je prešao 480 kilometara i pridružio se svojoj tigrici Svjetlani. Još žive zajedno i čak imaju potomstvo.

Dalekoistočni leopard


Ovo je jedini leopard koji može opstati u snijegu. Ne uživa baš u zimi, ali mu snijeg pomaže u lovu, jer ima bijelo krzno. Dalekoistočni leopard u stanju je da vidjeti u potpunom mraku, a njegove izuzetno meke šape ne ostavljaju nikakav trag. Može satima u istom položaju vrebati plijen, prije nego što nasrne na njega munjevitom brzinom.

Dalekoistočni leopard također spada među ugrožene životinjske vrste. U divljini živi samo 70 jedinki.

Palasova mačka


Ova dugodlaka mačka nastanjuje stepe ruskih republika Altaj i Burjatija, kao i oblast pokraj rusko-mongolske granice. Ime je dobila po njemačkom prirodnjaku Peteru Palasu koji ju je opisao početkom 18. veka. Danas u Rusiji živi 3000 jedinki i vrsta spada među ugrožene.

U Rusiji palasova mačka je prava zvijezda interneta, a najpoznatija šala glasi: "Pomazi macu. Nećeš?! Pomazi, kad ti kažem!" Zahvaljujući ovom memu, milijuni ljudi su saznali za ovog neodoljivog čupavca. Međutim, mali broj ljudi je imao prilike ovu mačku vidjeti u divljini, jer voli samoću i lovi samo noću.

Veći dio vremena provodi spavajući, ali nemojte joj zamjeriti, jer joj je krzno tako dugačko da joj vjerojatno otežava kretanje. Zato je skrivanje njen najbolji način obrane. Iako izgleda kao simpatična ljenčina, ima nezgodnu narav, pa je bolje biti na oprezu.

Ris


Ris ima sve što je potrebno za pravu rusku zimu. Čim zahladi, krzno mu postaje gusto i ledeni vjetrovi mu ne mogu ništa. Iako je ris jedna od najrasprostranjenijih mačaka u Rusiji, rijetko ćete na njega naići u divljini. Broj jedinki je u opadanju, zbog lovokradica koje ga love zbog cijenjenog krzna, posebno u južnom Sibiru.

Lovi samo noću i izbegava ljude. Obično napada samo kada želi zaštititi mladunčad.

Snježni leopard

Ruski naziv za ovu rijetku životinju je "irbis". To je jedina velika mačka koja živi u planinama. S obzirom da mu je populacija mala, a stanište visoko u planinama, njegov način života još uvijek krije mnoge tajne. Južni Sibir je najdalje sjeverno stanište ove vrste. Danas u Rusiji živi samo 150 do 200 jedinki.

Kavkaski leopard


Također je poznat kao perzijski leopard. Nekada je nastanjivao teritorij između sjevernog Kavkaza i Crvenog mora, ali za vrijeme 20. stoljeća populacija mu je dramatično opala. Danas je na listi ugroženih životinjskih vrsta.

Ruski zoolozi danas u okviru specijalnog programa pokušavaju vratiti ovu vrstu u kavkasku regiju. Specijalni centar za uzgoj leoparda osnovan je 2007. godine u Sočiju. Poslije perioda rehabilitacije životinje se puštaju u divljinu. Centar planira 2018. godine u divljinu pustiti pet jedinki.

Dalekoistočna divlja mačka

Ova divlja mačka je autohtona vrsta Dalekog istoka. Živi samo u ovoj regiji i izbjegava otvoren teren, birajući šume i močvare s rastlinjem. Primorski kraj Rusije joj je omiljeno stanište.

Ne voli loše vremenske uvjete, a kad padne snijeg, obično po nekoliko dana ne izlazi iz skloništa. Divlja mačka se hrani miševima, ali lovi i druge male glodavce. Nepoznat je točna broj jedinki.

Njen blizak srodnik, evuropska divlja mačka, nastanjuje Kavkaz.

Močvarna mačka


Ova vrsta nastanjuje južnu Rusiju, uglavnom Astrahanjsku oblast i Dagestan. Ima duge noge, kratak rep i velike uši sa malim čupercima na vrhu, kao kod risa.

Močvarnu mačku nije lako sresti u divljini. Krije se u visokom grmlju i izbjegava ljude. Lovi i danju i noću.

Još više zanimljivih priča i videa na Facebook stranici Russia Beyond:
Više

Ova stranica koristi kolačići. Ovdje za više informacija

Prihvatite kolačiće