Jedan rijetki stepski mačak

Polako se obnavlja populacija divlje Pallasove mačke, koja je sredinom prošlog stoljeća stradala od lovokradica. Rusija je najsjevernije područje na kojem živi ovaj rijetki predator.

Klikni na fotografiju da pregledaš galeriju

Pallasova mačkaje rijetki predatorkojiživiustepamaipolustepamaEuroazije.Upisanajeumeđunarodnu iruskuCrvenuknjigu ipostatusujegotovougroženavrsta.Premapodacimakojeposjedujuznanstvenici,broj ovihživotinjasesmanjuje.Opasnostzanjupredstavljajulovokradice,kaoinestanaknjezinihprirodnihstaništa.Rusijajenajsjevernijepodručjenakojem živiPalasmačka,itu sesrećeuglavnom uplaninsko-stepskimipustinjsko-stepskimpredjelimanajugoistokuRepublikeAltaj,kaoi uRepublikamaTuvaiBurjatija,atakođerujugoistočnomdijeluzabajkalske regije.Ovaživotinjskavrsta jejošuvijeknedovoljnoizučena.

Pallasova mačka dobila je naziv u čast njemačkog prirodoslovca Petera Pallasa, koji je u 18. stoljeću otkrio ovu vrstu na obali Kaspijskog jezera. Postoji hipoteza da je ova divlja mačka srodna perzijskim mačkama, koje također imaju gusto krzno, okruglo tijelo i specifičan oblik glave. Gusta siva dlaka ima bijele završetke koji liče na pahulje snijega. Tijelo joj je nabijeno više nego kod domaćih mačaka. Teška je oko 5 kg, a šape su joj deblje i kraće.

 

Izvor: Youtube

Pallasova mačka je aktivna otprilike u isto doba dana kao i ostali predatori. Voli loviti po noći, u praskozorje ili u sumrak. Obitavališta su joj procijepi u stijenama ili jazbine glodavaca. Ova mačka ima i svoje nedostatke: prilično je nezgrapna i spora, pa zato svoje žrtve čeka u zasjedi kraj njihove rupe ili među kamenjem.

Deset jedinstvenih životinja u Rusiji  


Hrani se gotovo isključivo sitnim glodavcima. Rjeđe se hrani sitnijim zečevima i mladuncima svisca. Često Pallasove mačke love i sitnije ptice. Od svojih neprijatelja se ova mačka spašava tako što bježi u jazbine i procjepe, ili se penje na litice ili drveće. Ako je netko uznemirava, Pallasova mačka kroz zatvorene zube ispušta oštri zvuk koji pomalo podsjeća na lavež malog psa ili klikanje sove. Pallasove mačke su samotnjaci. Mužjak obično zauzima teritorij od 4 kvadratna kilometra.