Želim živjeti u Rusiji. Kako to izvesti?

Woman unpacking boxes in attic

Woman unpacking boxes in attic

Getty Images
Odlučili ste se preseliti u Rusiju? Ako niste Gerard Depardieu, koji je 2013. godine postao državljanin Rusije osobnom uredbom Vladimira Putina, imat ćete dosta posla oko "papirologije". Naš vodič će vam pomoći da izbjegnete suvišnu glavobolju.

1. Provedite u Rusiji nekoliko godina sa studentskom vizom

Najlakši način da izvjesno vrijeme provedete u Rusiji je da tamo studirate. Možda ćete čak uspjeti dobiti i besplatan studij, pa i mjesto u studentskom domu. Mnoga sveučilišta imaju kvote za strance koje se dijele preko veleposlanstava. Ako se upišete na taj način, dobit ćete poziv, a na temelju njega besplatnu studentsku vizu.

Primjerice, Korejac Chiun Choi studira u Sanktpeterburškoj duhovnoj akademiji. On želi postati pravoslavni svećenik i vratiti u Seul kako bi vršio bogoslužja za Ruse koji tamo žive. On odlično govori ruski jer se dosta trudi naučiti, a i strani studenti žive u domu zajedno s Rusima.

U 2016. godini je izdano 9,5 milijuna putovnice Ruske Federacije, 1,5 milijuna radnih dozvola, 323 000 dozvola za privremeni i 185 000 za trajni boravak. U Rusiju na duže vrijeme dolaze uglavnom žitelji Srednje Azije, Ukrajine i Bjelorusije, ali ima i predstavnika drugih nacionalnosti.

I pored neobične profesije, za njegovu obrazovnu ustanovu vrijede uobičajena vizna pravila. "Mi, strani studenti Sanktpeterburške duhovne akademije, dobivamo jednokratnu vizu na mjesec dana, a zatim je produžimo na godinu dana. O produžavanju viza brine naš iguman". U nekim drugim visokoškolskim ustanovama može se odmah dobiti opetovana studentska viza na godinu dana, koju zatim svake godine treba produžiti.

Prednosti:

1) Možete živjeti u Rusiji 4 godine (standardni osnovni studij) i vidjeti sviđa li vam se ovdje, a zatim se komotno vratiti u domovinu, ili dobiti dozvolu za privremeni boravak po malo jednostavnijoj shemi.

2) S indeksom ruskog sveučilišta možete vrlo jeftino posjećivati ​​muzeje, dok je za strance ulaznica često skuplja. I karta za gradski prijevoz je dvostruko jeftinija.

Nedostaci:

1) Sa studentskom vizom nemate pravo službeno se zaposliti.

2. Pronađite posao i potpišite ugovor na tri godine

Druga mogućnost da neko vrijeme živite u Rusiji je da službeno pronađete posao. Postoje dva načina da to postignete.

1) Dozvola za rad i radna viza

To nije varijanta za one kojima nije bitno što će raditi. Poslodavcu koji prima stranca na posao bitno je da zaista želi tog radnika. On mora dobiti dozvolu za angažiranje strane radne snage, biti evidentiran u Glavnoj upravi za pitanja migracije MUP-a Rusije, dobiti akreditaciju i poslati strancu poziv koji on (poslodavac) plaća. Ako ste visokokvalificirani stručnjak, onda poslodavcu nije potreban prvi korak, a vaša zarada će biti preko 2 milijuna rubalja godišnje (33,7 tisuća dolara).

U ovoj varijanti morate pronaći posao PRIJE nego što se preselite, a zatim dobiti od poslodavca poziv kako biste mogli izvaditi vizu. Također morate osigurati prijevod putovnice ovjeren od strane sudskog tumača, izaći pred rusku medicinsku komisiju i potvrditi svoje znanje ruskog jezika. Radna viza se daje na tri godine, ali, ako odlučite prijeći iz tvrtke A u trvtku B, bit će vam potreban novi poziv i nova viza.

"Ja sam se pokušavala službeno zaposliti u Sankt Peterburgu", priča Ana iz Litve. "Šefica nije imala ništa protiv, ali kad je saznala koliko radi mene mora obijati šaltere, ponudila mi je da radim 'na crno', tj. kao neprijavljeni radnik, ili da tražim drugi posao. Radila sam na crno".

2) Dozvola za rad

Dozvola za rad se daje SAMO bezviznim migrantima i ima čitav niz ograničenja. Prvo, možete raditi samo u struci koja je navedena u dozvoli. Ako tamo piše da ste mehaničar, a vi se zaposlite kao krojač, onda platite kaznu i spremajte se za deportaciju. Drugo, dozvola za rad ima teritorijalno ograničenje. Ne možete dobiti dozvolu za rad u malom sibirskom gradu, a raditi u Moskvi. Štoviše, čak i ako imate dozvolu za rad u Moskovskoj oblasti, ni tada ne možete raditi u Moskvi, ali možete dobiti dvije dozvole za rad, pa raditi i na jednom i na drugom mjestu.

Ne zvuči baš ohrabrujuće, zar ne? Ali zato se dozvola za rad dobiva vrlo lako, košta oko 20 dolara mjesečno i s njom ne morate plaćati porez na dohodak građana.

Aleksej je iz Ukrajine došao raditi u Rusiju. Izvadio je dozvolu za 10 dana bez ikakvih problema. "Do problema je došlo kada sam počeo produžavati dozvolu", priča on. "Došao sam 10 dana prije isteka roka, i saznao da je to bilo već kasno! Zato sam se morao vratiti u domovinu, a zatim ponovno doći u Rusiju".

Prednosti: U svako doba se možete vratiti u domovinu.

Nedostaci: Ako izgubite posao, morat ćete se vratiti kući. Ako promijenite posao, morate proći cijelu proceduru odpočetka.

3. Izvadite dozvolu za privremeni, a zatim i za stalni boravak

"Da sam znala koliko je to komplicirano, radije bih četiri puta godišnje vadila novu vizu", priča Anastasija, koja se preselila iz Latvije. "S godišnjom vizom u Rusiji se možete nalaziti 90 od ukupno 180 dana. I tako svakih 180 dana. Zato morate stalno putovati tamo i natrag, i ne možete raditi kao prijavljeni radnik. A sada se svakako nemam pravo pola godine službeno zaposliti, pa još moram ovdje i boraviti neprekidno, sve dok ne dobijem dozvolu za privremeni boravak".

Anastasija još ima i sreće jer dozvolu za privremeni boravak dobiva neovisno od kvote, budući da ima status preseljene osobe. Pored preseljenih osoba takav status imaju:

- oni koji su rođeni u SSSR-u

- supružnici ili roditelji ruskih državljana

- djeca radno nesposobnih ruskih državljana

- maloljetnici

- sudionici programa dobrovoljnog preseljenja sunarodnjaka.

Izdavanje ostalih dozvola (čiji je broj ograničen) počinje poslije Nove godine i završava se za nekoliko dana. Po hladnom siječanjskom vremenu ljudi stoje u redu čitavu noć (a ponekad i nekoliko noći) kako bi dobili željenu oznaku u putovnici. Mnogi je i ne dobiju. Ne postoji način da zajamčeno dobijete dozvolu. Ako vidite da netko nudi dozvolu za 200 000 rubalja (3,5 tisuća dolara), budite sigurni da je prevarant.

U pravilu, za dobivanje dozvole od koristi mogu biti sljedeći parametri:

- ako imate bliže rođake u Rusiji;

- ako kupite nekretnine na teritoriju Rusije;

- ako imate vrlo veliku sumu novca na ruskom računu;

- ako birate odgovarajući regiju (daleko je teže dobiti dozvolu za veliki grad, a lakše tamo gdje očito nema radne snage);

- ako se za vas zauzimaju poduzeća, organizacije, dijaspora, nacionalno-kulturne autonomije ili državni organi.

Da biste dobili dozvolu za privremeni boravak unutar predviđene kvote ili po nekoj drugoj osnovi, najprije morate proći liječničku komisiju. Pedesetak dolara će vas koštati pregled fizijatra, psihijatra-narkologa, dermatologa i venerologa, kao i analize na venerične bolesti. To traje 3-4 sata. Nakon toga u istoj zgradi možete položiti ispit iz ruskog jezika, ruske povijesti i ruskog zakonodavstva (on košta oko 60 dolara). Položit ćete ako znate ruski bar na razini B1, a odgovore na pitanja iz ruske povijesti i ruskih zakona lako ćete pronaći na internetu. Ispit ne polažu djeca, umirovljenici i oni koji su se školovali u Rusiji.

Nakon tjedan dana, kada budu gotove analize i kada dobijete certifikat koji potvrđuje da znate ruski jezik, možete predati dokumente s molbom da vam se izda dozvola za privremeni boravak. Dođite dva sata prije otvaranja jer neće ostati ceduljica za zauzimanje reda pa ćete morati doći drugog dana. I budite spremni čekati u redu do večeri. Nemojte zaboraviti ovjereni prijevod putovnice i potvrdu da niste osuđivani - to treba osigurati u svojoj zemlji. I obavezno ispunite obrazac. Ako prilikom popunjavanja niste sigurni što treba napisati, bolje je ispisati još jedan primjerak i ispuniti ga na drugi način. Ako napravite i najmanju pogrešku, nećete proći. U migracijskim centrima se u pravilu pruža pomoć prilikom popunjavanja obrazaca i to se plaća 3000 rubalja (50 dolara). Bolje je da ne izbjegavate tu mogućnost.

Čim dobijete dozvolu za privremeni boravak, treba se prijaviti u mjestu boravka i izvaditi višekratnu vizu (ako planirate izlazite iz zemlje). S dozvolom za privremeni boravak možete u Rusiji živjeti tri godine, premda već nakon godinu dana možete predati dokumente s molbom za izdavanje trajnog boravka. Ako ste većinu vremena proveli u Rusiji, ako ste prijavljeni u mjestu boravka, ako imate službena primanja iznad minimalnog mjesečnog prihoda po članu obitelji i ne kršite zakon - dobit ćete trajni boravak. On se izdaje na pet godina, a kasnije ga možete produžiti ili dobiti državljanstvo.

Prednosti:

S privremenim, a zatim i trajnim boravkom možete živjeti u Rusiji gotovo s istim pravima kao i njezini državljani. Imate pravo na besplatnu medicinsku pomoć, možete raditi gdje hoćete, upisati dijete u vrtić ili u školu. S obzirom da još uvijek zadržavate svoje državljanstvo, možete bez vize putovati u one zemlje za koje je državljanima Rusije potrebna viza.

Nedostaci:

1) Prvih pola godine s privremenim boravkom nećete plaćati 13% nego 31% poreza na dohodak. I svake godine morate podnositi izvješće o prihodima. Ako to ne učinite, nakon tri godine nećete dobiti dozvolu za trajni boravak.

2) Morat ćete se odjaviti s adrese u domovini. Možda ćete zbog toga u svojoj zemlji izgubiti pravo na besplatnu medicinsku pomoć - provjerite vaš zakone. A dok u Rusiji čekate dozvolu za privremeni boravak, ne možete se liječiti besplatno. Prema tome, bolje je da ne bolujete.

3) Dok čekate da dobijete dozvolu za privremeni boravak nemate pravo raditi. Mnogi ne izdrže i zaposle se "na crno".

4) Ako u Rusiji nemate prijatelje i rođake, bit će vam teško pronaći mjesto za privremeni boravak. Vlasnici stanova nerado stavljaju na raspolaganje svoju adresu. Za novac se možete prijaviti u neki od takozvanih "gumenih stanova", ali to je protuzakonito. I naravno, možete kupiti stan.