Sve što se nikada niste usudili pitati o ruskim vizama

Aljona Repkina
Mnogi se strani putnici nećkaju oko dolaska u Rusiju zbog stroge procedure za izdavanje vize. RBTH vam donosi sve što trebate znati o ruskim vizama.

Posjetitelji iz mnogih zemalja Latinske Amerike mogu odahnuti - vrlo je vjerojatno da im viza neće trebati. Taj podatak mogu provjeriti na web stranicama ruskog konzulata u svojoj zemlji. Za ostale posjetitelje donosimo glavne informacije o postupku izdavanja vize i dokumentaciji potrebnoj za podnošenje zahtjeva za vizu. 

Možete se prijaviti za jednu od sljedećih vrsti turističkih viza:

- jednokratnu vizu (jedan dolazak, jedan odlazak, ukupno vrijeme trajanja boravka do 30 dana)

- dvokratnu vizu (dva dolaska, dva odlaska, ukupno vrijeme trajanja boravka do 30 dana)

- višekratnu vizu (neograničen broj dolazaka i odlazaka, ukupno vrijeme trajanja boravka do 90 dana u razdoblju od 180 dana).


Ilustracija: Aljona Repkina

Popis dokumenata koje trebate osigurati ruskom konzulatu ili veleposlanstvu je sljedeći:

1. Putovnica

Mora imati najmanje dvije čiste stranice za vize i vrijediti 6 mjeseci po završetku valjanosti vize.

2. Obrazac za vizu

Obrazac za vize možete pronaći na web stranici ruskog veleposlanstva, konzulata ili viznog centra za svoju zemlju. Od vas će se tražiti opće informacije o sebi i svom planiranom posjetu Rusiji.

3. Fotografija u boji 3,5х4,5 cm

Sa svijetlom pozadinom, s jasnim prikazom osobe s lica, bez naočala s tamnim staklima i bez pokrivala za glavu.

4. Pristojba za zahtjev za izdavanje vize

Točan iznos naknade ovisi o zemlji u kojoj se prijavljujete, vrsti vize i hitnosti.

5. Turistički voucher ili potvrda o prihvatu turista od certificirane ruske organizacije koja obavlja turoperatorsku djelatnost

To ne znači da ne možete sami planirati svoj put.

Savjet: Trebate samo kupiti voucher od privatnog poduzeća ili reći hotelu da vam ga izda. Da biste to učinili, tvrtka mora biti akreditirana od strane Federalne migracijske službe i Ministarstva vanjskih poslova Rusije, tako da je bolje izabrati pouzdani izvor. Nakon što ste dali svoje podatke o putovnici, platili naknadu za uslugu i dobili potvrdu od hotela, spremni ste. Provjerite nalazi li se na voucheru registracijski broj tvrtke i pečat. 

Druga mogućnost je da rezervirate sobu u hotelu i pošaljete im pismo sa zahtjevom za "visa support documents". Uobičajena je praksa da se voucher naplaćuje po cijeni noćenja. Međutim, nakon što vam viza bude odobrena, možete otkazati rezervaciju i odsjesti negdje drugdje. Imajte na umu da vizni centri ponekad provjeravaju jeste li se zaista prijavili u hotel te vam mogu otkazati vizu ako niste, što može dovesi do ozbiljnih problema. Dakle, to vjerojatno nije vrijedno rizika.

6. Osiguranje

Minimalan iznos osiguranja je 30 000 eura.

Savjet: osiguranje mora biti važeće na cijelom teritoriju Ruske Federacije, koji se proteže diljem Europe i Azije, tako da nemojte odabrati samo "Europu", čak i ako ne planirate putovanje iza Urala. Najbolji izbor su "Europa, uključujući Rusiju" ili "diljem svijeta."

7. Migracijska karta

Čestitamo, stigli ste u Rusiju! Zamolit će vas da na granici ispunite migracijsku kartu. 

Savjet: Zemlju morate napustiti točno na taj datum koji ste naveli na migracijskoj karti, bez obzira na to što vam viza možda vrijedi za duži period.

8. Registracija vize

Jedini korak koji preostaje je da registrirate svoju vizu, a mi vam preporučujemo da to riješite što je prije moguće nakon dolaska. Ako pri provjeri putovnice na odlasku otkriju da se niste registrirali na vrijeme, to bi vam moglo predstavljati problem pri budućim podnošenjima zahtjeva za vizu.

Savjet: Rok za registraciju vize ovisi o izboru smještaja.


Ilustracija: Aljona Repkina

- Ako odsjedate u hotelu, administracija hotela registrirat će vas u roku od 24 sata nakon dolaska. 

- Ako odsjedate u privatnom smještaju, rok za prijavu je 7 dana. Zamolite stanodavca da vas registrira u lokalnoj Federalnoj migracijskoj službi ili na pošti.

Po zakonu ste dužni obnoviti registraciju svaki put kada promijenite lokaciju. Ukoliko to ne napravite, možete biti kažnjeni s 2000-5000 rubalja (30-75 dolara). Provjera registracije prilično je uobičajena u podzemnoj željeznici, na kolodvorima i u prigradskim vlakovima.

Procedura se može razlikovati ovisno o zemlji u kojoj se prijavljujete za rusku vizu. Američki vizni centri ponekad traže dodatne dokumente, poput bankovnog izvoda računa, pisma od poslodavca ili uvjerenja o sastavu obitelji. S druge strane, možete na licu mjesta podnijeti zahtjev za izdavanje trogodišnje višekratne vize. Britanski državljani moraju dati otiske prstiju. Kinezi su dužni predočiti avionske karte, dok Francuzi moraju predati detaljan plan putovanja, ukoliko namjeravaju posjetiti ruske gradove koji se ne smatraju turističkima. Indonežanima se vize izdaju u zračnoj luci, dok Tajlanđanima za posjete do 30 dana viza niti ne treba.

Vrlo je poželjno da sve informacije provjerite u vašem viznom centru. No neka vas komplikacije ne obeshrabre. Prvi dani vašeg ruskog odmora nadoknadit će sve birokratske prepreke na koje ste naišli putem.

Više