Proizvodnja američkog lovca F-35 pod znakom upitnika zbog ruskih S-400

Aleksej Ivanov/TV "Zvijezda"/Global Look Press
Serijska proizvodnja američkih lovaca pete generacije F-35 Lightning II pod znakom je upitnika zbog problema s isporukom dijelova iz Turske, koja je poslije nabave ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400 "Trijumf" isključena iz programa proizvodnje ovih aviona, objavio je portal Breaking Defense.

Prema podacima portala, koji se poziva na izvještaj pripremljen za vladu SAD-a, iako je proizvođač lovca, američka kompanija Lockheed Martin, našao nove opskrbljivače za 1005 dijelova aviona koje je ranije isporučivala Turska, još se 15 dijelova još uvijek ne proizvodi u potrebnoj količini.

U studenom je Defense News objavio da je zanimanje zemalja Perzijskog zaljeva za S-400 "Trijumf" prisililo SAD da uspori proces prodaje F-35 Lightning II državama iz ove regije. Portal je tada priopćio da treba pronaći proizvođače za još samo 12 od ukupno 1000 dijelova koji se proizvode u Turskoj.

Turska je jedan od partnera Amerike u proizvodnji lovca F-35 Lightning II. Nakon što je Ankara od Moskve nabavila S-400 "Trijumf", Washington ju je isključio iz ovog programa zbog opasnosti od krađe tehnologije.

Ova stranica koristi kolačići. Ovdje za više informacija

Prihvatite kolačiće