Šest izvanrednih sovjetskih motornih vozila za osobe s invaliditetom

Oldcam/Wikipedia

1. KMZ K-1V

Prvo sovjetsko motorno vozilo za osobe s invaliditetom pojavilo se 1947. i bio je to pravi dašak svježeg zraka za ratne veterane - invalide.

Motocikl s prikolicom KMZ K-1V, istina, nije bio idealno vozilo i često je zahtijevao remont. Vozači invalidi su ga ironično zvali "Hvala Hitleru".

2. SMZ S-1L

Ovim mini automobilom se moglo upravljati samo rukama, a postojao je i poseban model za upravljanje jednom rukom.

Zbog samo jednog prednjeg svjetla SMZ S-1L je u narodu bio poznat kao Kiklop.

3. SMZ S-3A

Krajem 50-tih se pojavio SMZ S-3A na četiri kotača. Vozilo je bilo teško 425 kg i bio je to pravi gutač benzina - 1 litra na 20 km. Istini za volju, vozače to nije pretjerano brinulo, jer benzin tada nije bio skup.

4. SMZ S-3D

Najpopularniji automobil za osobe s invaliditetom u Sovjetskom Savezu bio je SMZ S-3D, u narodu poznat kao "invalitka". Proizvedeno je preko 230 000 ovih automobila. Invalidi su ih dobivali besplatno. Nakon dvije i pol godine korištenja imali su pravo na besplatan remont, a nakon još toliko vremena mogli su vratiti staro vozilo i dobiti novo. Sve o državnom trošku!

5. ZAZ 968

ZAZ 968 je bio glasan i tijesan, ali vozači su ga cijenili jer se kretao po neravnom terenu i bio lak za popravak. Postojali su različiti modeli za razne vrste invaliditeta.

6. SeAZ-1111-01

Ovo je jedan od posljednjih automobila proizvedenih u SSSR-u i posljednji za osobe s invaliditetom. Za razliku od prethodnika, SeAZ-1111-01 je imao udoban i širok salon. Vozilo se proizvodilo do sredine 2000-ih.

Ova stranica koristi kolačići. Ovdje za više informacija

Prihvatite kolačiće