Tko će dobiti rusko državljanstvo po kratkom postupku?

Veće šanse za rusko državljanstvo u pojednostavljenom postupku imat će strani biznismeni, mladi koji su diplomirali na ruskim fakultetima, kvalificirani specijalisti i članovi obitelji.

Veće izglede da postanu ruski državljani dobit će useljenici radnici, izjavio je čelnik Federalne migracijske službe Rusije (FMS) Konstantin Romodanovski na susretu s predstavnicima Asocijacije europskog biznisa.

Prije su stranci koji su željeli državljanstvo morali najmanje pet godina živjeti u Rusiji da bi ga dobili (s izuzetkom nekih kategorija useljenika). No za oko godinu dana to će se pravilo prestati primjenjivati na još pet kategorija useljenika.

Stranci koji su diplomirali na ruskim fakultetima a potrebni su ruskom tržištu rada, poduzetnici (primjerice iz područja inovacijskih tehnologija ili građevine), strani investitori (s početnim kapitalom od najmanje 100 milijuna rubalja, odnosno 17 milijuna kuna), kvalificirani specijalisti, te članovi obitelji ne samo navedenih kategorija nego i svih građana Rusije.