Najljepša ruska špijunka Anna Chapman

Maxim.ru
RBTH Hrvatska donosi fotogaleriju Anne Chapman, koju su zapadni mediji poslije uhićenja u SAD-u prozvali ruskom Matom Hari.

 

Izvor: AP

 

Anna Chapman (Kuščenko) rođena je u Volgogradu 23. veljače 1982.

Таткото, Василиј Кушченко, дипломат кој служел во Папуа Нова Гвинеја, Кенија и Зимбабве. Според Ана, татко и бил висок КГБ функционер.

 

Izvor: AP

Anna Chapman (Kuščenko) rođena je u Volgogradu 23. veljače 1982. Njezin otac, Vasilij Kuščenko, bio je diplomat i radio je u Papui Novoj Gvineji, Keniji i Zimbabaveu. Međutim, prema riječima same Anne, Vasilij je zapravo radio za KGB.

Во февруари 2010 година Ана се пресели во САД. Таа вели дека целта на овој потег било да се промовира нејзиниот проект за изнајмување имот во САД наречен NYCredentials.com.

 

Izvor: AP

Nakon završene škole, Anna je 1999. upisala Ekonomski fakultet Sveučilišta prijateljstva naroda u Moskvi.

Летото 2001 година, за време на туристичко патување во Велика Британија, Ана се сретнала со Алекс Чепман, кој во тоа време работел во музичко студио.

 

Izvor: AP

U ljeto 2001. godine na turističkom putovanju u Veliku Britaniju upoznala je budućeg supruga, Alexa Chapmana. 

Додека уште студирала Алекс дошол во рускиот главен град и во март 2002 година ја побарал за жена.

 

Izvor: AP

S obzirom na to da je Anna tada još studirala, Alex se preselio u Moskvu i u ožujku 2002. godine su stupili u brak.

Според Франк Фиглиуци, помошник директор за контраразузнавање во ФБИ, Чепман се обидела да заведе еден од блиските соработници на Обама, а со тоа се доближувала се поблизу и поблизу до членовите на владата на САД.

 

Izvor: AP

Anna je nastavila sa studijem, a Alex je radio kao profesor engleskog jezika. 2003. godine je Anna diplomirala i preselili su se u Veliku Britaniju.

Во 2005 година Ана Чепман се разведе од својот сопруг и се пресели во друг стан во Лондон. Во 2006 година Ана и Алекс го завршија својот брак.

 

Izvor: AP

Anna je supruga napustila 2005. godine i preselila se u drugi stan u Londonu. Službeno su se rastali 2006. godine.

После завршувањето на средното училиште во 1999 година Ана се запишала на Економски факултет во Русија.

 

Izvor: AP

U veljači 2010. Chapman se preselila u Sjedinjene Države kako bi, kao što je rekla, pokrenula svoj američki projekt: internetski portal NYCrentals.com za najam stambenog prostora.

На 26 јуни 2010 година Ана го повикала својот татко, Василиј Кушленко, преку телефон и му рекла дека е на „работ на неуспех“. Тој и препорачал да се откаже од мисијата. Овој повик на Чепман и други нејзини акции ги наведоа ФБИ на различни операции во кои 10 наводни шпиони во САД беа уапсени.

 

Izvor: AP

26. lipnja 2010. Anna je nazvala svog djeda i rekla mu da je 'na rubu propasti'. On joj je preporučio da napusti posao. Upravo je taj poziv bio početna točka za istragu FBI-ja, koja je dovela do uhićenja deset navodnih pripadnika špijunske mreže u SAD-u.

Кратко потоа Ана и 10 други руски и перуански граѓани беа обвинети за соработка со Руската надворешна разузнавачка служба (SVR). Апсењето беше најголемиот скандал со шпионирање по распадот на Советскиот Сојуз, а воедно и најголемиот неуспех на руските тајни служби.

 

Izvor: AP

Uskoro je uhićena zajedno s ostalih deset ruskih i peruanskih državljana. Optuženi su za ilegalnu suradnju sa stranim obavještajnim službama Ruske Federacije. Uhićenje ruskih agenata bio je najveći špijunski skandal još od raspada Sovjetskog Saveza. Anna Chapman je 8. srpnja priznala krivnju.

На 8 јули 2010 година Ана Чепман призна дека била шпион во САД. Американскиот суд нареди депортација од државата.

 

Izvor: AP

Nakon deportacije iz SAD-a, Chapman je pozirala za erotski magazin Maxim. 

Ана ги продолжи своите студии после бракот. Алекс работеше во Москва како професор по англиски јазик. Во 2003 година Ана дипломираше и набргу потоа замина за Велика Британија.

 

Izvor: AP
 
Te su joj fotografije pribavile nadimak 'Agentica 90-60-90'. 
После депортацијата од САД Чепман направи ероткса фото сесија за магазинот Максим, но одби понуда од 1 милион долари да глуми во порно филм од „America’s Vivid Entertainment“.

 

Izvor: AP
 
Ponudu američke tvrtke Vivid Entertainment da snimi pornografski film za milijun dolara je odbila. 
 

Više

Ova stranica koristi kolačići. Ovdje za više informacija

Prihvatite kolačiće