Je li rusko državljanstvo dio vaše budućnosti?

Getty Images
Donosimo vam ključne stvari koje trebate razmotriti ako razmišljate o stjecanju crvene putovnice.

Ruski dužnosnici posljednjih godina poduzimaju korake za olakšavanje procesa podnošenja zahtjeva za rusko državljanstvo. Poseban status je dostupan bivšim sovjetskim građanima, ruskim govornicima, investitorima, visoko kvalificiranim profesionalcima i talentiranim mladim ljudima. Predsjednik Vladimir Putin je početkom ožujka ponovno istaknuo kako zemlja želi privući talentirane strance i pomoći im u preseljenju. (link na ruskom jeziku)

Doista, čini se da je proces podnošenja zahtjeva za rusko državljanstvo usklađen sa zahtjevima zapadnih zemalja. Rusija, slično kao i Velika Britanija i SAD, zahtijeva da podnositelji zahtjeva za državljanstvo na teritoriju zemlje žive najmanje pet godina, da govore nacionalni jezik i imaju osnovno znanje o nacionalnoj povijesti. Rusija, poput SAD-a, sada od podnositelja zahtjeva traži polaganje prisege vjernosti.

Postoje i poneke razlike - neke su dobre, neke loše. Rusija, za razliku od mnogih zapadnih zemalja, ne dopušta dvojno državljanstvo, no također od podnositelja zahtjeva ne zahtijeva da prolazi intervju (kao u SAD-u) ili da je u zemlji prije podnošenja zahtjeva živio deset godina (minumum u Švicarskoj).

Koliko ljudi želi rusku putovnicu i zašto?

Vladimir Putin na sastanku sa Stevenom Seagalom u Kremlju u Moskvi, 2016. godine.

Prema Ministarstvu unutarnjih poslova Rusije, u 2017. godini je čak 265 319 stranih državljana dobilo rusko državljanstvo, u prosjeku oko 22 000 ljudi svaki mjesec. To je bio blagi porast u usporedbi s 2016. godinom.

Tijekom posljednjih nekoliko godina je niz međunarodnih zvijezda i sportaša (spomenimo samo američkog glumca Stevena Seagala i brazilskog nogometaša Márija Fernandesa) dobio ruske putovnice. Neki su to učinili iz čiste ljubavi prema Rusiji, dok su drugi tražili nove mogućnosti za razvoj karijere. Čini se da je to popularan motiv i za obične ljude.

"Odabrala sam zemlju u kojoj sam se mogla nastaniti nakon završetka studija i maksimalno iskoristiti svoje sposobnosti", rekla je mlada žena iz Litve, objašnjavajući zašto je odlučila podnijeti zahtjev za rusko državljanstvo. "Europske zemlje mi nisu privlačne zbog lokalnog mentaliteta, a i život u njima je prilično skup."

Žena iz Ukrajine koja studira kineski jezik također smatra da Rusija nudi više mogućnosti za profesionalni razvoj, kao i mnogo otvorenih ljudi.

"Kada sam u Moskvi, okružena sam ljudima koji su uspješniji, pametniji i proaktivniji od mene - i to me motivira na rast. Znam da ću u Moskvi moći pronaći posao vezan uz Kinu", rekla je.

"Preselio sam se iz ekonomskih razloga", rekao je još jedan podnositelj zahtjeva (link na ruskom) koji je napustio Francusku i preselio se u grad Kungur u Permskom kraju prije pet godina. "Više nisam mogao podnijeti Francusku. ... Za mene tamo nije bilo posla; ja sam pilot balona, a u Lilleu, gdje sam živio, bilo je sve manje i manje turista. ... U Kunguru su ljudi ljubazniji i aktivniji. Uz to je balonaški klub ovdje življi."

Obvezna provjera znanja jezika

Prije podnošenja zahtjeva za rusko državljanstvo, od stranog državljanina se obično traži da dobije privremenu dozvolu boravka, a zatim i stalnu. Ima mnogo razloga na temelju kojih se može podnijeti zahtjev za rusko državljanstvo, iako to predviđa različitu dokumentaciju koju je potrebno dostaviti.

Za sve koji traže rusko državljanstvo primjenjuju se sljedeći zahtjevi:

- Osoba je morala na teritoriju Rusije boraviti barem pet godina od stjecanja boravišne dozvole

- Osoba mora imati zakoniti izvor prihoda

- Osoba se mora odreći postojećeg državljanstva

- Osoba ne smije imati kriminalni dosje i mora poštovati zakone zemlje

- Osoba mora govoriti ruski jezik

Uz dobivanje privremene i zatim stalne boravišne dozvole, podnositelj zahtjeva će morati pružiti i liječničku potvrdu koja se može dobiti samo u odobrenom medicinskom centru.

"Pravni problemi se mogu pojaviti ako neki od potrebnih dokumenata nisu u skladu s ruskim zahtjevima, ako su neispravno pripremljeni ili ako jednostavno nedostaju", kaže Vladimir Starinski, partner u odvjetničkoj tvrtki Starinski, Korčago i partneri. "U tom slučaju će zahtjev biti vraćen i odbijen."

Starinski preporuča angažiranje stručnjaka za rješavanje takve dokumentacije kako bi podnositelj zahtjeva izbjegao potencijalne probleme i uštedio vrijeme.

Za polaganje bilo kakvog detaljnog ispita za prebivalište ili državljanstvo morat ćete platiti. Za privremenu boravišnu dozvolu ćete morati dokazati svoje znanje ruskog jezika, uz poznavanje povijesti i zakona Rusije. Provjera znanja jezika za državljanstvo će pet godina kasnije provjeravati vašu gramatiku, čitanje, slušanje s razumijevanjem, pisanje i govor.

Neki kandidati mogu biti oslobođeni od takvih ispita: građani Bjelorusije, osobe s invaliditetom, maloljetnici, muškarci stariji od 65 godina i žene starije od 60 godina, visoko kvalificirani stručnjaci i njihove obitelji te oni koji mogu dokazati izvrsno znanje ruskog jezika.

Postoji lakši — i kraći — način

U nekim slučajevima strani državljani koji traže rusko državljanstvo ne trebaju čekati pet godina kako bi podnijeli zahtjev. Oni koji spadaju u neku od ovih kategorija mogu zahtjev podnijeti nakon samo jedne godine boravka u Rusiji na boravišnoj dozvoli:

- Osoba koja ima izvrsna postignuća u znanosti, tehnologiji ili kulturi

- Osoba koja ima stručne kvalifikacije koje su tražene u Rusiji

- Osoba koja je dobila politički azil u Rusiji

- Osoba koja se prema ruskom zakonu definira kao izbjeglica

Postoji i zaseban "pojednostavljeni" postupak koji smanjuje vrijeme procjene zahtjeva s jedne godine na tri do šest mjeseci za one koji:

- Imaju status "ruskog govornika" (oni koji žive u inozemstvu, ali kod kuće govore ruski i žele se preseliti u Rusiju)

- Su rođeni u Sovjetskom Savezu ili su imali sovjetsku putovnicu

- Imaju roditelja koji je ruski državljanin i živi u Rusiji

- Su već više od tri godine u braku s državljaninom ili državljankom Rusije

- Imaju dijete s ruskim državljanstvom

- Su dobili svjedodžbu o stručnoj osposobljenosti u Rusiji i u zemlji rade više od tri godine

- Imaju tvrku u Rusiji duže od tri godine i plaćaju porez (ne manje od milijun rubalja) godišnje

- Su investitori s više od 10 posto udjela u ruskoj tvrtki s kapitalom od najmanje 100 milijuna rubalja

- Su visoko kvalificirani stručnjaci koji su radili u Rusiji duže od 3 godine

Oni koji služe u ruskoj vojsci pod ugovorom također mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo po novom pojednostavljenom postupku. Moraju se odreći svog postojećeg državljanstva, dokazati svoje znanje ruskog jezika i dobiti potvrdu rukovodstva vojske, no nije im potrebna boravišna dozvola.

Pravni okvir i postupci se stalno revidiraju, stoga se najbolje konzultirati s ruskim veleposlanstvom ili konzulatom u vašoj zemlji. Ako ste u Rusiji, posjetite ured Ministarstva unutarnjih poslova.

Pročitajte i: Želite postati ruski državljanin? Morat ćete izreći novu zakletvu

Još više zanimljivih priča i videa na Facebook stranici Russia Beyond:
Više