Rus oborio svjetski rekord u neprekidnom driftu na Ladi 1600 (VIDEO)

Slika je simbolična.

Slika je simbolična.

Anton Belicki/Global Look Press
Žitelj Jekaterinburga Jevgenij Novokšonov oborio je svjetski rekord u neprekidnom driftu, vožnji bočnim proklizavanjem na Ladi 1600 (VAZ-2106). Rekorder je za 17 sati prešao 440 kilometara.

Prethodni svjetski rekord postavio je američki instruktor vožnje Johan Schwartz. On je 2018. godine osam sati vozio svoj BMW na spomenuti način. Novokšonov je tada došao na ideju da obori rekord.

"Prateći informacije o ovom rekordu, pomislio sam da je stvar superlako izvediva. Uspjet ću, sto posto. I jesam. Tijekom vožnje osjećao sam ogromno zadovoljstvo. Sunce mi je sijalo u očima, radovao sam se što radim ono što toliko volim", rekao je Novokšonov.

On je Schwartzov rekord nadmašio više nego dvostruko. Prešao je 440 kilometra po ledu jezera Kaldi u Čeljabinskoj oblasti za 17 sati, bez zaustavljanja. Automobil domaće proizvodnje iz 1996. godine koristio je iz principa, u kabini automobila nalazila se bačva s 200 litara benzina za punjenje glavnog rezervoara.

Na bačvu s gorivom postavio sam rezervni ventil kako bih ga mogao brzo zatvoriti ako se nešto tijekom vožnje pohaba. Napravio sam prethodno najrazličitije testove, na curenje i sl. U zimskom se driftu vrlo rijetko događa da se automobil zapali. U krajnjem slučaju uspio bih iskočiti, kaže novi rekorder.

Ova stranica koristi kolačići. Ovdje za više informacija

Prihvatite kolačiće